Ordförklaringar:

Lakritsstudien får betydelse för provtagning vid Cushings syndrom

Marcus Imamovic och hans kollegor kunde i en studie konstatera att ett högt lakritsintag får kortisolnivåerna i saliv att stiga, vilket är av betydelse för provtagning vid Cushings syndrom.

Det finns en sällsynt sjukdom som heter Cushings syndrom, där man kan få en rad olika symtom och komplikationer till följd av för höga kortisolnivåer i kroppen. Att mäta kortisol i saliv är ett enkelt sätt att indirekt få en bild av kortisolnivåerna i kroppen.

– Vi avsåg med denna studie att försöka utröna olika felkällor till ”falskt” höga nivåer av kortisol i saliv. Bland annat lakritsintag, som inaktiverar enzymet som omvandlar kortisol till dess metabolit, berättar Marcus Imamovic, läkare och huvudförfattare till artikeln.

30 frivilliga deltagare fick vara avhållsamma från lakrits i fyra veckor innan studiestart. Sedan fick de lämna salivprover i en vecka, följt av salivprover i en vecka där de fick äta lakrits dagligen i olika doser. Därefter samlades salivprover i ytterligare fyra veckor för att se långtidseffekten.

– Vi såg att kortisolnivåerna i saliv steg signifikant av en veckas lakritsintag motsvarande cirka 100 gram godislakrits dagligen. Den stegrade effekten höll i sig i upp till fyra dagar efter att deltagarna hade slutat med lakrits. Vi har nu publicerat denna studie i en vetenskaplig artikel och uppdaterat våra patientinstruktioner om att vara avhållsam från lakrits inför salivprovtagning, berättar Marcus Imamovic.

Inför och under genomförandet var Forum Norr och Kliniskt forskningscentrum, KFC, vid Norrlands universitetssjukhus var delaktiga med stöd:

– ­KFC hjälpte oss genom hela arbetet och såg till att den här studien blev möjlig. De rekryterade deltagarna, inhämtade samtycke, samlade salivprover och såg till att hela studien flöt på fläckfritt, säger Marcus Imamovic.

När forskningspersoner rekryterades lockades vissa av möjligheten att få äta mycket lakrits:

– Vi blev lite oroliga ett tag när den kanske största lakritsälskaren i hela studien var först tillbaka efter lakritsveckan utan några salivprover, då han inte hade lyckats äta upp vår lakrits på grund av att det var på tok för starkt för honom. Som tur var lyckades övriga deltagare få i sig lakritsen, avslutar Marcus Imamovic.

Artikeln har publicerats i Endocrine Connections Länk till annan webbplats.

 

studiepersonal, forskare och studiedeltagare i lakritsstudien

Birgit Fransson, undersköterska vid Kliniskt forskningscentrum i Umeå arbetade med studien. Här tillsammans med Marcus Imamovic samt Per Dahlkvist, överläkare och Göran Brattsand, överläkare och båda medförfattare. Marja-Liisa Lammi Tavelin, strateg vid KFC Umeå, arbetade inte med denna studie, utan var med som deltagare.

Senast publicerad: