Ordförklaringar:

Kliniska Studier Sverige

Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården

Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).

Karta.

Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården

Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).

Forskningsstöd

Forskare och forskningspersonal erbjuds rådgivning och ett stort utbud av forskningsstöd genom hela den kliniska forskningsprocessen, från idé till arkivering.

Vit pil

Utbildningar

Få de kunskaper som krävs för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet med våra utbildningar i klinisk forskningsmetodik och regelverk.

Vit pil

Prövningsenheter

Våra kliniska prövningsenheter planerar och genomför kliniska studier på uppdrag av hälso- och sjukvården, akademin och life science-företagen.

Vit pil

Feasibility Sweden

En nationell tjänst för forskare och life science-företag som ger en väg in och snabba svar på studieförfrågningar (feasibilities) till den svenska hälso- och sjukvården.

Vit pil

Nyheter

Region Norr

  • Forsknings­studie som ska förhindra hjärt-lungsjukdom startar åter i Göteborg


    Tisdagen den 30 januari, var det invigning av SCAPIS 2 på Östra sjukhuset i Göteborg. SCAPIS, eller Swedish CardioPulmonary bioImage Study, är den mest omfattande studien kring hjärt-lungsjukdom som hittills genomförts i världen. – Med hjälp av SCAPIS är målet att kunna stoppa sjukdomarna innan de uppstår, säger Maria Matson Dzebo, projektledare för kliniska studier på Gothia Forum och en av projektledarna för SCAPIS 2.

  • ATMP-studie på svårläkta bensår - Clinical Trial Center på Sahlgrenska Universitetssjukhuset först ut i Sverige


    Clinical Trial Center, Centrum för klinisk prövning på Sahlgrenska Universitetssjukhuset, har startat sin första ATMP-studie. I studien, som är ett samarbete med hudkliniken på Sahlgrenska Universitetssjukhuset och det svenska företag som tar fram medicinen, ska man ta reda på om en ny typ av cellterapi kan behandla svårläkta venösa bensår, sår som det idag inte finns någon effektiv behandling för. Nu har studien tagit in sin första studiedeltagare.

  • Grants Office bakom beviljade anslag från Vetenskaprådet


    Vetenskapsrådet har fattat beslut om vilka ansökningar som beviljats bidrag inom klinisk behandlingsforskning. Totalt beviljas nästan 210 miljoner kronor för åren 2023-2027 till 28 forskare. Över 40 miljoner går till forskare på Göteborgs universitet och i Västra Götalandsregionen.

Kommande event

16
tisdagapril 2024

GCP, Repetitionkurs

Kursen vänder sig till hälso-och sjukvårdspersonal som på olika sätt är involverade i kliniska prövningar, som tidigare gått grundkurs i GCP och nu är i behov av repetition samt uppdatering av nu gällande regelverk.

16
torsdagmaj 2024

GCP, Grundkurs

Syftet med kursen är att ge deltagarna tillräckliga kunskaper om GCP för att praktiskt kunna genomföra en klinisk prövning.

Forskningsprocessen

Få en översikt över forskningsprojektets olika faser, från idé till arkivering. Den kliniska studiens delar beskrivs övergripande och för studier med läkemedel och medicintekniska produkter finns mer specifik information. Ett bra stöd för dig som ska eller håller på att genomföra kliniska studier.

Vit pil

Mallar och stöddokument

Våra mallar och stöddokument är ett stöd vid planering och genomförande av kliniska studier. Mallarna utgår från regelverk för kliniska läkemedelsprövningar man kan anpassas och användas vid andra typer av studier.

Vit pil

Om Gothia Forum

Gothia Forum stärker klinisk forskning i Västra sjukvårdsregionen och fungerar som en mötesplats och resurs för forskare så väl som små och stora företag. Vi erbjuder hjälp med allt från enstaka moment till ett komplett genomförande av kliniska forskningsprojekt och kliniska prövningar inom alla faser inklusive First-in-Man.

580+

deltagare i våra utbildningar

100+

forskningsprojekt som får stöd

150+

studieförfrågningar

Prenumerera på nyheter

Ta del av senaste nytt om kliniska studier och klinisk forskning genom att prenumerera på våra nyheter.