Kliniska Studier Sverige
Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården
Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).

Utveckling och stöd för kliniska studier i hälso- och sjukvården
Kliniska Studier Sverige är ett nationellt samarbete mellan Sveriges sex sjukvårdsregioner som stöds av Vetenskapsrådet. Gothia Forum är en samverkan mellan Västra Götalandsregionen och Region Halland (norra delen).
Forskningsstöd
Forskare och forskningspersonal erbjuds rådgivning och ett stort utbud av forskningsstöd genom hela den kliniska forskningsprocessen, från idé till arkivering.
Utbildningar
Få de kunskaper som krävs för att genomföra kliniska studier av hög kvalitet med våra utbildningar i klinisk forskningsmetodik och regelverk.
Prövningsenheter
Våra kliniska prövningsenheter planerar och genomför kliniska studier på uppdrag av hälso- och sjukvården, akademin och life science-företagen.
Feasibility Sweden
En nationell tjänst för forskare och life science-företag som ger en väg in och snabba svar på studieförfrågningar (feasibilities) till den svenska hälso- och sjukvården.
Nyheter
-
Samverkan och hållbarhet i fokus på årets konferens om kliniska studier
Den 22–23 maj samlades 340 representanter från hälso- och sjukvård, akademi, näringsliv och patientorganisationer i Umeå för Nationell konferens om kliniska studier. Årets tema var hållbarhet i kliniska studier – något som belystes ur många perspektiv. -
Uppsala Clinical Research Center vinner Kliniska Studier Sveriges pris 2025
Kliniska Studier Sveriges pris delas ut till en person eller organisation som genom sitt arbete främjar kliniska studier i Sverige för en bättre hälso- och sjukvård. 2025 års pristagare är Uppsala Clinical Research Center, med motiveringen ”en komplett forskningsinfrastruktur som varit föregångare för många andra”. -
Ny GCP-kurs – du som jobbar med kliniska läkemedelsprövningar behöver uppdatera dig
Från den 23 juli 2025 gäller nya regler för kliniska läkemedelsprövningar. Det innebär att du som arbetar med kliniska läkemedelsprövningar behöver uppdatera din GCP-utbildning enligt den nya versionen: ICH-GCP (R3). För att möta detta behov erbjuder Gothia Forum nu en kompletteringskurs för ICH-GCP (R3) som ger dig det du behöver.
Kommande event
GCP, Kompletteringskurs för ICH-GCP (R3) 
Med anledning av den nya versionen av ICH-GCP för kliniska läkemedelsprövningar som blir gällande inom EU den 23 juli 2025 erbjuds nu kompletteringsutbildning i ICH-GCP (R3). Kursen fokuserar på förändringarna som blir gällande i och med ICH-GCP (R3) och är avsedd för dig som genomfört grund- eller repetitionskurs i GCP under 2024 eller 2025 och som arbetat aktivt med kliniska prövningar efter utbildningen. Har du en äldre GCP-utbildning hänvisar vi istället till våra grundkurser i GCP.
GCP, Grundkurs 
Syftet med kursen är att ge deltagarna tillräckliga kunskaper om GCP för att praktiskt kunna genomföra en klinisk prövning. Efter avslutad kurs får alla deltagare ett intyg. Denna kurs tar upp krav enligt ICH-GCP (R3) dvs den uppdaterade versionen av ICH-GCP för kliniska läkemedelsprövningar som blir gällande inom EU den 23 juli 2025.
GCP, Repetitionkurs 
Syftet med denna kurs är att ge deltagarna en repetition i GCP för att praktiskt kunna genomföra en klinisk prövning. Kursen tar upp krav enligt ICH-GCP (R3) dvs den uppdaterade versionen av ICH-GCP för kliniska läkemedelsprövningar som gäller inom EU från den 23 juli 2025 samt även ISO 14155:GCP för medicintekniska kliniska prövningar. Kursen uppfyller minimikriterierna för TransCelerate GCP-kurs. Efter utbildningen får alla deltagare ett intyg.
Forskningsprocessen
Få en översikt över forskningsprojektets olika faser, från idé till arkivering. Den kliniska studiens delar beskrivs övergripande och för studier med läkemedel och medicintekniska produkter finns mer specifik information. Ett bra stöd för dig som ska eller håller på att genomföra kliniska studier.
Mallar och stöddokument
Våra mallar och stöddokument är ett stöd vid planering och genomförande av kliniska studier. Mallarna utgår från regelverk för kliniska läkemedelsprövningar man kan anpassas och användas vid andra typer av studier.
Om Gothia Forum
Gothia Forum stärker klinisk forskning i Västra sjukvårdsregionen och fungerar som en mötesplats och resurs för forskare så väl som små och stora företag. Vi erbjuder hjälp med allt från enstaka moment till ett komplett genomförande av kliniska forskningsprojekt och kliniska prövningar inom alla faser inklusive First-in-Man.
580+
deltagare i våra utbildningar
100+
forskningsprojekt som får stöd
150+
studieförfrågningar
Prenumerera på nyheter
Ta del av senaste nytt om kliniska studier och klinisk forskning genom att prenumerera på våra nyheter.