Talare
Här presenteras medverkande i konferensprogrammet under Nationell konferens om kliniska studier 2025.
På Nationell konferens om kliniska studier i Umeå 2025 får du lyssna till en rad erfarna talare som delar med sig av sina kunskaper och insikter. Konferensen samlar experter från olika områden inom klinisk forskning, som kommer att belysa aktuella frågor, dela forskningsresultat och diskutera framtidens möjligheter och utmaningar.
Via knappen nedan kan du läsa intervjuer med några av talarna.
Talare och medverkande 2025

Gunilla Andrew-Nielsen är enhetschef för Kliniska Prövningar och Licenser på Läkemedelsverket sedan 2011. Hon ansvarar för life science-frågor och genomförandet av regeringens uppdrag om SweTrial. Sedan 2022 leder hon även Läkemedelsverkets Centrum för Innovationsstöd. Tidigare har hon haft olika positioner inom läkemedelsindustrin sedan 1990-talet.
Foto: Magnus Aronson

Peter Asplund har lång erfarenhet av klinisk forskning och kliniska prövningar inom industrin, en gedigen erfarenhet från hälso- och sjukvården och har varit engagerad i tvärsektoriella samarbeten. Han är nu projektledare vid Läkemedelsverket för regeringsuppdraget Länk till annan webbplats. SweTrial med mål att förbättra och stärka kliniska prövningar i Sverige. Han ledde den statliga utredningen
Länk till annan webbplats. om kliniska prövningar.
Foto: Håkan Risberg

Mats Brännström är läkare, pensionär och GMO (genmodifierad organism). Han är patientföreträdare och en av de första personerna i världen som behandlats med CrisprCas9.

Jeanette Edblad är chef för life science-kontoret vid Regeringskansliet.
En av de viktigaste målsättningarna i regeringens uppdaterade nationella strategi för life science Länk till annan webbplats. är att väsentligt öka antalet kliniska prövningar i Sverige. Avgörande för vår framgång är sektorsövergripande samarbete och partnerskap för kliniska prövningar där regionerna, andra vårdgivare, näringsliv och akademi ingår.
Foto: Cornelia Edblad

Anna Ekström är ordförande i styrelsen för Umeå universitet. Hon har tidigare varit ordförande i styrelsen för Linköpings universitet och vice ordförande i styrelsen för Uppsala universitet.
Anna har varit utbildningsminister, generaldirektör för Skolverket och ordförande för Saco. Idag är hon starkt engagerad i folkbildningen med uppdrag i folkhögskolor och studieförbund.
Foto: Christian Gustavsson

Petter Hartman är VD för Medicon Village Innovation sedan 2021 och ansvarar där för för utvecklingen av Nordens största forskarpark med inriktning mot life science, vilket bland annat innebär fokus på nyttiggörande och samarbeten mellan industri och akademi. Han är även med i ett flertal styrelser på både regional och nationell nivå.
Foto: Kristian Waldeck, WalmedPhoto

Pontus Holm är koordinator vid Programkontoret för life science och smart specialisering, Regionledningskontoret, Region Stockholm. Han arbetar för att förverkliga Region Stockholms life science-strategi och Stockholm Uppsala Life Science Cluster i nära samverkan med hälso- och sjukvård, akademi och näringsliv. Lämnade den akademiska forskningen för 18 år sedan och har sedan dess arbetat med att utveckla life science-systemen i Stockholm, Sverige och Europa.
Foto: Stefan Holm

Andreas Josefsson är docent i urologi vid Umeå universitet och urolog vid Norrlands universitetssjukhus. Han och hans forskargrupp utvärderar och implementerar olika precisionsmedicinska verktyg inom prostatacancer. SPRINTR-studien Länk till annan webbplats. handlar också om att skapa en infrastruktur som minskar tröskeln för att starta nya studier inom prostatacancer. Han jobbar också med metoder att isolera cirkulerande tumörceller för att individanpassa behandlingen.
Foto: Mattias Pettersson

Kristina Kannisto är forskningsstrateg i Region Stockholm. Hon arbetar övergirpande med förutsättningar inom Region Stockholms versamheter och särskilt med Region Stockholms handlingsplan för kliniska prövningar. Projektledare för Swelife-projektet Stärkt svensk konkurrenskraft för kliniska prövningar.
Foto: Studio Bahnhof, Jann Lipka

Lisa Kirsebom har arbetat i tjugofem år som vetenskapsjournalist och i femton år som moderator. Vid Lunds universitet har hon läst kemi, fysik, biologi och journalistik. Som moderator har hon arbetat för bland andra Lunds universitet, Regeringskansliet, SciLifeLab och Lif. Hon har lett Nationell konferens om kliniska studier i Uppsala, Malmö och Göteborg.
Foto: Åsa Wallin

Gustav Nilsonne är docent vid Karolinska Institutet och aktuell med en systematisk uppföljning av registrering och rapportering av kliniska studier i Norden. Se artiklar i Läkartidningen Länk till annan webbplats. och Journal of Clinical Epidemiology
Länk till annan webbplats..
Foto: Happy Wilder

Lars Sandman är professor och föreståndare för Prioriteringscentrum vid Linköpings universitet. Hans fokus är på att stödja hälso- och sjukvården i prioriteringar av begränsade resurser. Under konferensen kommer han lyfta att vi behöver se på kliniska studier ur ett prioriteringsperspektiv. En hållbar vård behöver innovation, men vägen fram till innovationen kräver också vårdens resurser och har en alternativkostnad för annan vård.

Marie Österberg är projektledare på SBU sedan 2013 med fokus att lyfta de forskningsbehov SBU identifierar. Hon har utifrån detta drivit många projekt där personer med egen erfarenhet, anhöriga samt profession engagerats för att prioritera forskningsfrågor samt utfall. Här arbetar SBU med metoder framtagna av de brittiska organisationerna James Lind Alliance samt COMET initiative. Metoderna går ut på att vidga perspektiven kring viktig forskning och utfall.
Foto: Magnus Glans/Svartpunkt AB
Senast publicerad: